tiistai 7. kesäkuuta 2011

Uppcon 11

Finncon-Animecon2011:sta infomailiin ilmestyi kutsu ruotsalaiseen tapahtumaan puhumaan coneista pohjoismaisten ja kaukaisempienkin conintekijöiden kanssa. Tätähän ei suinkaan voinut jättää käyttämättä, varsinkin kun naapurimaiden con-kulttuuria scifipuolelta oli tarvetta vakoilla.
Olisiko kielimuurin tuollapuolen samalainen mystinen erityimisjakauma kuin täällä kotomaassa vai voisiko siellä olla kummajaisia kuten vaikkapa mechoista pitäviä scifistejä tai mustaan t-paitaan pukeutuvaa animekansaa?
Siis matkaan selvittämään asiaa!

Matka sinällään lahden yli sujui mukavasti ja Tukholmasta asti oppaina kohti conia toimivat animeväen pienryhmät. Cosplay on tullut jäädäkseen Ruotsiin(kin). Con paikalla tosin tuli bongattua myös reilusti scifihin mustaan paitaan pukeutunut yksilö -joka ei siis ollut peilikuvani tms.-, mutta muuten värikäs pukuilumeri velloi Uppsalan konsertti- ja kongressikeskuksessa valtoimenaan...tai no, sisätilossa hiukan vähemmän valtoimenaan seinien ja muiden pikkujuttujen vuoksi. Tilaa oli kuitenkin runsaasti, ilma oli helteisen kuuma (vesipisteitäkin oli =), vieraina upeaa väkeä Japanista ja conin puitteet kaikkiaan varsin valtaisan mahtavat.

Conintekijöiden kanssa puhellessa raja eri harrastuskenttien välillä tuli selväksi, eipä suurta kulttuurishokkia tässä asiassa. Sen sijaan conien määrä ja koko yllätti vähän. Uppcon on Ruotsin suurin con 3000 kävijällä eikä pienempiäkään coneja montaa ole, siis huomattavasti vähemmältä kuulosti con-toiminta kuin Suomessa, ja Tanska ainakin vaikutti noudattavan Ruotsin mallia. Norjasta en sitten sanokaan mitään, paitsi että Norjan Desuconiin olisi pitänyt varmaankin päästä itse paikalle, siellä kun taitaa robotit kuulua ohjelmaa ja kuvissa animecossien lisäksi näkyi runsaasti myös muusta kuin animesta ja mangasta peräisin olevia asuja.

Kaiken kaikkiaan Uppcon ( http://11.uppcon.se/ ) oli kyllä hienosti toteuttu tapahtuma (ohjelmakuvauksiakin ilmestyi paperilla esiin kun ihan vähän ihmetteli kohteliaasti että missä teidän ohjelma on =) ja valtavine pelisaleineen, hienoine valoineen ja äänineen sekä jättiruutuineen teki lähtemättömän vaikutuksen. Jos ei se määrä niin se laatu sitten ehkä...
 

Kuvassa oleva laatikko ei ulkonäöstään huolimatta ole haalistunut borg-kuutio vaan Uppsalan konsertti- ja kongressikeskus, joka kätki sisälleen mm. kymmeniä konsolipelejä sisältävän salin muun ohjelma- ja hengailutilan lisäksi.
Jotta kaikki väki saataisiin sopimaan, oli pihalle pystytetty pienehkö ulkolava jonka yhteydessä oli kohtalaisen kokoinen roikkuva näyttö sekä jonkilainen tekniikalla varustettu katosrakennelma... Noi hassut tolpat ton teltan sivussa on ja semmoisia valotaulujutskia jotain missä jotkut liekit meni sit yöllä ja rinkulat katossa on ja jotain kummia valoja...

...ja niin, sit niillä oli jotain mainoksia paikallibussin kyljessä ja se niiden kuutio oli aika silleen kiiltävän fancy sisältä kaikkine juoma-automaatteineen ja rullaportaineen... siitä (konsertti)salista en viittikään sit sanoa mittään...Vähän oli kyllä sokkeleista, kesti tovin löytää kissankorva- ja origamipaja sekä karaoketila, aika paha. Ja taidekujallakin oli tilaa katsella töitäkin, oioi...ja tiettyhän se koko seinä oli yhtä ikkunaa niin että sieltä näki silleen tylsästi sinne pihalle ja silleen....
Ja niin edullisista hotellidiileistäkin vielä kärsivät...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti